Registracija
Prijava
E-mail:
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
E-mail:*
Lozinka*
Ime:*
Prezime:*
Tel/Mob:*
Mjesto:
Adresa:

Sanjin Memić odvozio mostarski Mount Everest

Sanjin Memić, član Biciklističkog kluba Mostar jutros u 4.27h ostvario je svoje snove i postao prvim Mostarcem koji je uspješno završio Everesting.

(opširnije)

Hercegovina Classic: Državno Prvenstvo u Cestovnom biciklizmu

Hercegovačko-neretvanska županija, točnije Grad Mostar kao glavni domaćin, ugostiti će cestovnu utrku "Hercegovina Classic", odnosno Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu – uspon, koje će se održati u nedelju 27.9.2020 godine. Organizator Dr

(opširnije)
1
2

Vrhovima Zelengore

Print
Ocjena: 0.00

 

Nakon kraće ljetne stanke članovi Biciklističkog kluba Mostar nastavili su sa vikend izletima po bosanskohercegovačkim pitoresknim planinama. Prvo je odvožena planina Bitovnja sjeverno od Konjica, a ovaj vikend je osvojena Zelengora koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska.

Osvajanje je realizirano s dvije strane. Mostarska prva udarna dvotočkaška pukovnija izvršila je proboj s južne strane preko Čemerna kraj Gacka, dok je sarajevska šesta MTB.ba i 8. Ciklocentar motorizirana brigada udarila sa sjeverne strane od pravca Kailnovnika. Plan je bio da se ukupno 60. ljubitelja labilne ravnoteže spoji na Jugovu jezeru, na ključnoj strateškoj točci podno najvišeg vrha Zelengore, Bregoč (2015 mnv).

Mostarska biciklistička pukovnija pojačana s nekoliko biciklista iz Ljubuškog i Širokog Brijega je po dolasku u Čemerno brzo krenula u izvršenje svojih zadaća, tako da je već nakon prvi šest kilometara uzbrdne nizbrdice ostvaren prvi cilj, a to je zauzimanje ključnog izvora rijeke Neretve smješten 1.095 metara nadmorske visine. Iako se većina začuđeno zapitala ''okle ovdje izvora!?'', s obzirom da je u prijeratnim, ali i sadašnjim udžbenicima pisalo da se izvor najveće hercegovačke rijeke nalazi ispod planine Jabuke

 

Jedan od naših članova podrobno je objasnio da rijeka Neretva nema klasični izvor već se da se od tvori od više malih izvora i potočića, a da je ovaj koji je smještan ispod sedla Gredelja zajedno s još četiri potočića prva voda od kojih se tvori rijeka Neretva. Brzo prihvatismo ponuđenu opservaciju te se s ponosom napismo vode s izvora naše u mnogim pjesmama opjevane ljepotice.

Od izvora je slijedila kraća nizbrdica nakon čega je počeo lagani uspon između zelengorskih vrhova. Mekani makadam nije zadavao veće probleme, no svakako je iziskivao veći napor, koji se nije vidio na licima hercegovačkih biciklima a tome je i zaslužna i MTB liga koju Biciklistički klub Mostar svaki četvrtak organizira na Gorancima.

Lagani uzbrdica protezala se 14 kilometara a ukupni uspon iznosio je oko 700 metara nadmorske visine. Vijugavi makadamski put prolazio je ispod brojnih vrhova Zelengore ispod koji se svako malo pojavljivao izvor pitke vode. Na par njih smo stali kako bi nadopunili naše zalihe, a onda nastavili uz brdo sve do prijevoja s kojeg je pukao pogleda na drugu stranu Zelengore i sjeveroistočne Hercegovine.

Nije bilo veliko zadržavanja već se biciklistička karavana zaputila niz strminu do jezera Jugovo gdje nas je čekala sarajevska skupina koja je već toćala noge u jedinom, od 10 jezera Zelengore, koje je oblikovala ljudska ruka. Jezero se nalazi na 1450 metara nadmorske visine, okruženo je vrhovima Kalelija i Stog, dugo je oko 250 m a široko oko 50 m..

Po dolasku na odredište, naša se skupina brzo pridružila u toćanju, netko se ohrabrio i skočio u baš ne toplo jezero, a netko je samo uživao u prirodi izležavajući se pored jezera. Druženje i odmor trajalo je sat vremena nakon čega smo dopunili zalihe vode na obližnjem izvoru vodu, a potom se cijela karavana uputila na Orlovačko jezero udaljeno kilometar od Jugova jezera.

Nakon slikanja i pozdravljanja s kolegama iz Sarajeva, mostarska pukovnija krenula natrag prema Čemernu. Na početku to nije bio lak zadatak, jer više je sličio planinarenju nego biciklarenju. Naime robusni vrh Kalija prisilio nas je u par navrata da guramo bicikla,a tome je pridonosio vrlo meki makadam razrovana cesta.

Samo je par članova skoro cijelo uzbrdicu odvozilo bez stajanja, a u tome je prednjačio kolega Roba kojeg smo usporedili s Ladom Nivom:)

Nakon prolaska prijevoja sve je bilo lakše, nizbrdica se pružala tik do izvora Neretve gdje smo još jednom okrijepili, a onda smo lagano nastavili do mjesta gdje smo ostavili auta. Sva su bila na broju tako smo bez problema vratili kući, razmišljajući koji je sljedeći izlet.

Dodaj komentar