Registracija
Prijava
E-mail:
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
E-mail:*
Lozinka*
Ime:*
Prezime:*
Tel/Mob:*
Mjesto:
Adresa:

Božićno-Novogodišnja biciklijada ulicama Grada Mostara

Start vesele "ho-ho-ho" biciklijade je u nedjelju 15.12.2019 godine sa početkom u 12:00h ispred Zimskog grada "Wintervill".

(opširnije)

Tri zlata, dva srebra i jedna bronca za BK Mostar u Konavlima

Iza nas je "BikeEnd" događaj koji se proteklog vikenda održao u Konavlima, pod organizacijom istoimenog klub "BK Konavle", a na kojem su članovi BK Mostar predstavljali svoj Grad Mostar i polučili izvrsne rezultate.

(opširnije)
1
2

Jesu li širi upravljači bolji?

Print
Ocjena: 5.00

Širi upravljači su u trendu dulji niz godina. Malo nas još vozi na 580mm širokom upravljaču, ali to ne znači da trebate odmah otići i kupiti upravljač koji je širi od Honde Civic samo zato što je to ono sa čim omiljeni pro downhiller vozi.

 
Ako razmišljate o prelasku na širi, uradite to sa smislom, mislite na funkcionalnost, a ne modu. I prije nego što to uopće uradite, izvagajte sve prednosti i mane.
 
Profesor Aaron Post (Specialized) preporuča balansiranje biomehaniku sa terenom i stilom vožnje kako bi pronašli svoju idealnu širinu volana
 
Evolucija širokih upravljača
 
Poput ostalih komponenti koje vozimo, ručke su se razvijale dramatično još od ranih dana našeg sporta. U početku su bili samo "brdski bicikli", danas imamo svakojake vrste strojeva - cross-country, trail, all-mountain, enduro, freeride, downhill - sa komponentama posebno dizajniranim za svaki od ovih brendova.
 
Noel Buckley je vlasnik tvornice Knolly bicikla. On ima pozadinu u inženjerskoj fizici i vidio je marketinšku diverziju mountain bike bicikla u protekla dva desetljeća. "Promjene u načinu vožnje, napredak u full-suspension ovjesima bicikla i rastu visine suspenzije, porast novih aplikacija (npr. DH bicikli) koji su dozvolili proizvođačima volana da idu sa širim rasponom od standardnih cross-country upravljača prije 20 godina", rekao je Buckley.
 
Njegova inženjering pozadina daje analitički pogled na širinu volana, iako on priznaje da je znanostvena fantastika pronalaženje jednog idealnog volana (upravljača).
 
"Tu nema jednostavnih odgovora: čak napraviti neku tabele, vozačeve visine u odnosu na veličinu okvira u odnosu na predloženu širina volana, će biti teško, a vjerojatno nam nebi pretjerano ni koristila jedna takva tabela. Lokalni čimbenici kao što su staze kojima vozimo, drveće, stijene, i ravnoteža pri spustu može poljuljati mišljenja vozača koji preferiraju upravljače širine 25-50mm ", rekao je Buckley. "Očiti argument prema korištenju većih rukohvata je taj da vam on daje više kontrole kada upravljate prednjim kotačem: ovo je u principu pretpostavka da imamo bolju kontrolu nad upravljivošu bicikla. Generalno, to je točno. Ipak, na kraju dana, vrlo je teško reći bilo šta više od širi upravljači - kraće lulice, manji vozači - uži upravljači. Ali čak i ove dogme se pobijaju povećanjem širine upravljača na 710-740mm na trail biciklima koje imamo na tržištu - to je manje od pola desetljeća preporučena širina upravljača za bicikle koji su izrazito orijentirane na DH disciplinu."
 
Šire nije nužno i bolje
 
Kao i većina stvari u životu, širina upravljača najbolje se određuje s okom prema umjerenosti i praktičnosti. Ako su vaše staze su vrlo uske, na jako šumovitom terenu, sa nedostkom "high-speed" (brzih) dijelova, tada široki upravljač može biti smetnja. Ako je vaš upravljač toliko širok, tako da vozite sa raširenim rukama i laktovima zaključanim vidjeti ćete da je u tom slučaju vrlo teško reagirati na prepreke. Isto tako, ako niže građe sa uskim ramenima, širi upravljači mogu biti jako neudobni. 
 
Aaron Post je Fit profesor u Specializedu. On napominje da, iako postoje vidljive prednosti da idemo sa širim, ipak široki upravljači nisu za svakoga, i od njih možemo imati malo ili nikakve koristi, ovisno o tome kako i gdje vozite bicikl. 
 
"Širi trend je došao iz vozače koji se voze na vrlo tehničkim, i po vrlo brzim terenima, gdje je staza doslovno počinje da povlači upravljač iz ruka vozača. Ako vaše staze nisu toliko tehnički zahtjevne, potreba za širim upravljačem se smanjuje. Biomehanički je lakše za vozača da vozi sa užim upravljačem, iako mi želimo šire, nego što nam to zapravo teren diktira", rekao je Post. 
 
Uzmite sklekove kao primjer. Mnogo je lakše raditi sklekove kada su vam ruke postavljeni šire od ramena, nego kada radite sa vašim rukama koje su skupljene u širini vaših ramena . Znakovi da ste otišli preširoko sa upravljačem uključuju bol ili nelagodu između lopatica i gornjeg dijela leđa. 
 
Volan, lulica i "Zlatni omjer"
 
Kao što se širina vašeg upravljača povećava vaš doseg se smanjuje. Širi upravljač će pomaknuti vaše težište naprijed. Zbog toga je potrebno ugraditi kraću lulicu da bi zadržali svoju težinu u središtu.
 
zdepaste lulice pomažu držati vaš doseg relativno skladnim kada vozite sa širokim upravljačem
 
Generalno je pravilo da se održava omjer 2:1 u odnosu širine upravljača na dužinu lulice: za svakih 20mm povećanja upravljača trebali bi ste smanjiti dužinu lulice za 10mm. Dakle, ako vozite sa 660 mm upravljačem sa dužinom lulice od 100mm i želite probati upravljač koji je 700mm širine, morati ćete upariti 700mm upravljač sa 80mm lulicom održavali relativno skladan položaj na biciklu.
 
Poput većine pravila,ovaj omjer 2:1 nije nipošto apsolutno pravilo. I, kao što Post ističe, to je korisno samo ako ste počeli da vozite sa udobnim i fit položajem, već pri kupovini vašeg bicikla. "Ako ste već nezadovoljni od samog početka sve sve ovo pada u vodu."
 
Probajte više puta, mjerite dvaput, jednom režite
 
Važno je imati na umu da samo zato što ste kupili 800mm-širok Volan ne znači da stalno morate voziti sa ovom širinom.
 
"Proizvođači često pokušaju napraviti upravljač malo duže nego je potrebno, jer tako daju kupcima mogućnost da ga skrati na ispravnu duljinu. Vozači mogu zamjeniti ovu dodatnu duljinu i napraviti je prikladnom sa njihovom visinom, postavkama bicikla i vozačkim uvjete", rekao je Buckley.
 
van iz svog postojećeg položaja kako bi pronašli svoju idealnu širinu
 
Lako je eksperimentirati s širinom upravljača, osobito ako vozite sa lock-on gripovima. Kada instalirate široki upravljač, namontirajte gripove i kontrole u istoj poziciji u kojima su bile na vašem užem upravljaču i postupno ih premještajte prema vani dok ne pronađete položaj koji vam najviše odgovara. (To naravno, može zahtijevati korištenje nekoliko različitih upravljača.)
 
Dakle, provedite nekoliko sati eksperimentirajući i ne zaboravite da stavite čepove na upravljače prije odlaska na stazu!
 
Preuzeto: BikeMagazin
 

Dodaj komentar

Komentari (1)

Gost
meni treba najširi upravljač