Registracija
Prijava
E-mail:
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
E-mail:*
Lozinka*
Ime:*
Prezime:*
Tel/Mob:*
Mjesto:
Adresa:

PRIJAVI SE - VOLONTIRAJ na XCM HERZEGOVINA 2018.!

Biciklistički klub Mostar vas poziva da budete dio najzabavnijeg i najizazovnijeg vikenda na Gorancima ovog ljeta. Ako volite prirodu, sport i avanturu, a uz to želite da upoznate nove ljude sličnih interesa, sve što treba da uradite je da nam se prid

(opširnije)

NAJAVA: Aktivan vikend u cilju promocije Hercegovine

Biciklistički klub Mostar u suradnji sa udrugom „HerzegovinaBike“ i JP "Vjetrenica" organizatori su dva događaja koja će se održati na vikend 16. i 17.6.208. godine

(opširnije)

BK Mostar odličan na Grand Prix Banja Luka i Kozara

Protekli vikend bio je rezerviran za natjecateljski dio BK Mostar, tako su naši vozači sudjelovali na dvije utrke: Grand Prix Banja Luka UCI XCO C2 i Grand Prix Kozara koja se ujedno bodovala za Državno prvenstvo

(opširnije)

Postanite član BK Mostar!

Biciklistički klub Mostar vrši upis novih članova za 2018. sezonu.

(opširnije)
1
2
3
4

Shimano SLX 2013.

Print
Ocjena: 3.00

Shimano je s početkom ove godine krenuo i sa otkrivanjem noviteta za predstojeću sezonu i kao prvi predstavio SLX grupu dijelova za 2013. godinu. 

Primjetna razlika je zadnji mjenjač koji je druga generacija „shadow“ + stila, veci izbor dvofaznih pogona, bolji osjecaj kod mjenjaja brzina i na posljetku – nove disk kocnice koje prate dizain onih skupljih iz serija XT i XTR grupe.
 
Same kocnice su odrađene po vec prepoznatljivom novom Shimano dizainu koji kako smo vec napomenuli imaju XT i XTR kocnice. U SLX izvedbi ne postoje „free stroke“ podešavanja, što na kraju krajeva i nije presudno, posebno uzimajuci cinjenicu da ova grupa treba da bude mnogo dostupnija u financijskom smislu vecem broju bajkera. 
 
Klješta su odrađena po standardnom „2-piece“ dizanu sa dodatkom za sto bolju raspodjelu toplote pri kocenju. Na testu su se pokazale odlicno u smislu snage kocenja i osjecaja na samoj rucici.
 
 
Još jedan novitet kod kocnica je da ova grupa ne sadrži centerlock rotore, vec standardne sa 6 rupa, koji uzgred budi receno odlicno izgledaju, iako nemaju Shimano „ice technology“ multislojeve metala.
 
 
Poboljšanje u tenziji lanca i smanjenje buke su karakteristike novog zadnjeg SLX mjenjaca. Kako tvrde ovo je jednostavniji dizain, a u isto vrijeme izdržljiviji od prve generacije shadow XTR varijante. Podržava također i "direct mount" remove kojih iskreni da budemo i nema baš pretjerano, ali eto – i ta opcija stoji.
 
Predviđanja su da bi ova opcija mogla naci mjesto na velikom broju bicikla kako zbog kvaliteta, tako i zbog cijene koja bi trebalo da bude manja u odnosu na grupe iznad. Poznato je da je vec kod prvog pojavljivanja SLX grupe ista nedugo zatim proglašena za „best buy“ MTB opciju. Nemaju Shimano „ice technology“ multislojeve metala.
 

 

 
Kada smo kod pogona – opcija 38-26 je za 4gr lakša od XT varijante -  743gr. U gramima je to prakticno zanemarljivo, Ali u cijeni sigurni smo nece biti u korist SLX varijante. Alu kurble su odrađene tako da ih gotovo svi mogu voziti bez ikakvih bojazni za njihovo pucanje ili bilo šta drugo. Možda samo oni okorjeli DH vozaci mogu naci zamjerku ako udare istim u nešto što je jaaaako tvrdo ;)
 
Možda se nekom nece svidjeti nešto robusniji dizain, ali oni koji su ih probali kažu da je pogon perfekcija i da 'šifta' kao grom!
 
Tu je naravno i opcija 3x10 u 42-32-24 varijanti za one koji vole da imaju veci izbor kod promjene brzina.
 
 
Pogledajte 10-faznu kazetu – i možete vidjeti alu specer koji drži lancanike – kao i kod „starije brace“ iz XT i XTR varijante a težine je 367gr.
 
 
Naravno, sve ovo bez šiftera ne bi bilo kompletno. Evo i njih. Za ovu seriju poboljšana je ergonomija, a radi boljeg i preciznijeg mjenjanja brzina dotjerana je i unutrašnja mašinerija koja daje sada i mnogo bolje „klik-tanje“.
 
Naravno, najbolje se uklapaju i pare uz SLX kocnice, što je na kraju i sasvim normalno ocekivati. Tu je i opcija skidanja indikatora brzina i ušteda još kojeg grama za one kojima to mnogo ne znaci.
 
Razlika u odnosu na XT/XTR opcije je ta sto nema mogucnosti dvostrukog klika kod opuštanja kabla, ali je zato i cijena solidno pristupacnija.
 
Sve u svemu, Shimano je ponovo gurnuo SLX u vatru sa oštrom konkurencijom ali i ovoga puta spremnu da se nosi sa svim novim izazovima koje pred njom stoje kako bi zauzela vodecu poziciju i „best buy“ odlicje i u 2013. godini.
 
 
Preuzeto sa: Cikloberza
Text: Miomir Jovanovic

 

 

Dodaj komentar