Registracija
Prijava
E-mail:
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
E-mail:*
Lozinka*
Ime:*
Prezime:*
Tel/Mob:*
Mjesto:
Adresa:

Sedma biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar

Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bicikl" u suradnji sa Sportskim Savezom Grada Mostara, te više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske od 28.04. do 02.05. ove godine organiziraju Sedmu međunarodnu biciklističk

(opširnije)

Subota, 06.04.'19. - Velež/Rujište

BK Mostar poziva sve članove i prijatelje kluba, Subota 06.04.2019 god., na zajedničku Rekreativnu vožnju na Velež/Rujište. Polazak je planiran za 8:00h ispred trgovine Ciklocentar. Dan ranije ćemo na Podveležju rasporediti tri stanice sa vodom na

(opširnije)
1
2

I to je moguće - Bicikl od kartona

Print
Ocjena: 0.00

Izraelski izumitelj Izhar Gafni (50) napravio je bicikl koji je gotovo cijeli od kartona, a za koji kaže da ima potencijal promijeniti prometne navike ljudi u najgušće naseljenim gradovima pa sve do najsiromašnijih dijelova Afrike. 

Godinama se bavi idejom kartonskog bicikla, a za Reuters je rekao kako se nakon niza pokušaja i pogreški, posljednji prototip dokazao te će uskoro krenuti i masovna proizvodnja. 

- Oduvijek me oduševljavala primjena nekonvencionalnih tehnologija na materijalima i to sam nekoliko puta već činio. No, ovo je kulminacija nekoliko stvari koje su se spojile. Radio sam četiri godine kako bih otklonio slabe točke u kartonskim spojevima - rekao je Gafni. 

Objašnjava kako je lako napraviti kartonsku kutiju koja će biti čvrsta i trajna, no da je bicikl sasvim druga priča. Trebao je pronaći pravi način presavijanja kartona, što mu je trajalo godinu i pol. Testirajući trajnost, Gafni je dio umočio u vodu gdje je i nakon nekoliko mjeseci zadržao čvrstoću. 

Kad će biti spreman za proizvodnju, bicikl neće imati metalnih dijelova. čak će i kočnice, kotači i osovina pedala biti od recikliranih materijala, no još ne otkriva o čemu će se raditi. 

Iako sam ima nekoliko skupih bicikala, njegov izum u masovnoj proizvodnji ne bi trebao koštati više od 20 dolara (oko 30KM), dok je sam trošak proizvodnje 15KM.

Dodaj komentar