Registracija
Prijava
E-mail:
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
E-mail:*
Lozinka*
Ime:*
Prezime:*
Tel/Mob:*
Mjesto:
Adresa:

Sedma biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar

Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bicikl" te više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske od 28.04. do 02.05. ove godine organiziraju Sedmu međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar 201

(opširnije)

Subota, 06.04.'19. - Velež/Rujište

BK Mostar poziva sve članove i prijatelje kluba, Subota 06.04.2019 god., na zajedničku Rekreativnu vožnju na Velež/Rujište. Polazak je planiran za 8:00h ispred trgovine Ciklocentar. Dan ranije ćemo na Podveležju rasporediti tri stanice sa vodom na

(opširnije)
1
2

Whey Protein kao nadopuna prehrani

Print
Ocjena: 4.00

Nakon svakog treninga sportaš mora sebi osigurati brzo regeneraciju utrošenog, jer samo tako može napredovati i samo tako treninzi mogu biti učinkoviti.

Ciljni sprint, slijedi regeneracija.

Regeneracija počinje odmah nakon treninga, a uključuje niz fizioloških procesa oporavka glikogena (uskaldištenog, sinteza novih proteina i popravak oštećenja, nadomještanje utrošene tekućine i minerala), koji su pogođeni raznim čimbenicima. Među najvažnijim čimbenicima optimalnog regeneracijskog procesa je pravilna prehrana, koja u pravo vrijeme i u optimalnim količinama tijelo opskrbljuje sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

Za optimalnu obnovu i oporavak mišićnog tkiva iz glikogenskih stanica, naučno  je dokazano, najučinkovitija je kombinacija lako probavljivih bjelančevina i ugljikohidrata. Niz nedavnih istraživanja pokazuju da je za optimalne rezultate, najbolje uključivanje obroka nakon treninga spravljenog od ugljikohidrata i bjelančevina omjer od 2:1 do 4:1. Za tu svrhu je namjenjeni su proteinski proizvodi "Whey Protein", koji su danas lako dostupni na tržištu, te ih možemo nabaviti u trgovinama sa proizvodima vrhunskih dodataka prehrani za sportaše, profesionalce i rekreativce.

"Whey Protein" je mješavina najkvalitetnijeg proteina sirutke (izolata) i jednostavnih i složenih ugljikohidrata u idealnim omjerima, a također sadrži 3 posto kreatina i dodatnih 5% eteričnih lančano-razgranatih amino kiselina (BCAA, u prevodu - lančano-razgrane amino kiseline) s aminokiselinama omjer od 4 : 1:1 (leucin, izoleucin, valin). 

ZAŠTO JE  WHEY TAKO DOBAR?

1. Povećanje mogućnosti oporavka
 
Sirutkini su proteini najveći su izvor svih esencijalnih amino kiselina. Esencijalne amino kiseline su one koje vaše tijelo ne proizvodi samostalno, već ih je potrebno unositi u organizam dnevnom prehranom. Whey protein je bogat čitavim lancem amino kiselina (BCAA); leucinom, izoleucinom i valinom. BCAA je jedinstven jer ostaje u mišićima, a ne u jetri kao ostale amino kiseline. Lanac amino kiselina čini jednu trećinu mišićnih proteina, te budući da trening povećava potrebu za njima, važno ih je i osigurati. Primjerena zaliha BCAA u krvi je barijera gubitku mišićne veličine i snage.
 
2. Anti-katabolična funkcija
 
Whey proteini su bogati amino kiselinama; sadrže taurin koji djeluje na volumen mišića na nivou stanica. Whey je također bogat glutaminom koji sadrži otprilike 60% svih slobodnih amino kiselina u tijelu. Glutamin ima vitalnu važnost kod izgradnje mišića. Koristan je kao gorivo koje čini ostale složene amino kiseline. Ako ne unosite dovoljnu količinu glutamina prehranom, vaše ga tijelo uzima iz mišićnog tkiva. Dobra vijest je nedavna studija koja ukazuje da nadomjestak glutamina sprečava uništavanje mišića. Koristeći samo nekoliko mjerica na dan, uskladišteni glutamin u mišićima sprečava njihovo propadanje.
 
3. Imuno funkcija
 
Glutamin, sirutkin protein, sadrži specifična antitijela, poznata kao imunoglobulin, koja imaju važnu ulogu u tjelesnom imuno sustavu - uništavaju strana tijela koja organizam napadaju. Time je imuno sustav mnogo efektniji.
 
4. Biološka vrijednost
 
Whey protein je lako probavljiv. U stvari, tijelo bolje apsorbira whey protein no bilo koji drugi. Whey je biološki "vredniji" od bilo kojeg drugog izvora proteina. To je razlog što whey ostavlja ostale proteine daleko iza sebe.
 
Najpouzdaniji načini mjerenja biološke vrijednosti proteina su PER, PDCAAS, BV ... ABC ili XYZ? No, što sve to u stvari znači?
 
P.E.R.
 
P.E.R. je skraćenica od Protein Efficiency Ratio. Mjereći P.E.R. dobiva se omjer proteinskih obroka u odnosu na težinu koju ispitanik postiže. Dobitak težine (u gramima) dijeli se sa zbrojem proteina (u gramima). Rezultat izračuna daje P.E.R. Znanstvenici već godinama imaju saznanja da P.E.R. sirutkinog proteina daje najbolje rezultate. Državne institucije koriste ovu metodu kao temelj pri izradi prehrambenih etiketa i za razvoj RDA vrijednosti za proteine.
 
PDCAAS
 
PDCAAS ili Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score je metoda testiranja proteinske biološke probavljivosti i vrijednosti. Točnost je nešto manja no kod P.E.R. metode. Ako nutritijent sadrži sve bitne amino kiseline, dobiva ocjenu "1". Proteini dobiveni iz sirutke, soje i jaja, postižu maksimalan pogodak "1". PDCAAS metoda sortira sve proteine u određene kategorije.
 
BV
 
Za sada najtočnija metoda testiranja biološke vrijednosti proteina jest BV metoda. BV je u stvari "biološka vrijednost". BV je postupak kojim se izračunava omjer svih nitrogena iz proteina unesenih prehranom, s nitrogenima apsorbiranim u organizam, tog istog proteina. Pomnožen sa 100, dobiveni broj je zapravo vrijednost iskoristivosti. Prednost ove metode je u činjenici da mjeri aktualnu biološku vrijednost.
BV za proteine različitih izvora točno pokazuje koje od njih tijelo najbolje apsorbira. Na vrhu liste najbolje biološke vrijednosti je izolat proteina sirutke, a proteini biljnog porijekla (kao npr.soja), nalaze se na dnu ljestvice.
 
Biološke vrijednosti proteina
 
Whey Protein Isolate (WPI) – izolat proteina sirutke – 159
Whey Protein Concentrate (WPC) – koncentrat proteina sirutke - 104
Jaje - 100
Mlijeko - 91
Bjelanjak jajeta - 88
Piletina - 79
Kasein - 77
Soja – 74
 
Izvor: E. Renner "Milk and Dairy Products in Human Nutrition"

Whey Proteini su obično dostupni u okusima čokolade, vanilije, jagode i ostalih voćnih okusa, i svaki od njih MORA biti podvrgnut redovnoj laboratorijskoj analizi. Proteina i proteinskih pripravaka za sportsku prehranu doista ima mnogo. Posljednjih nekoliko godina proširio se naziv "whey" (sirutka), koji se odnosi na whey (sirutkine) proteine. Svi danas prodaju whey proteine: mogu se kupiti u limenci, vrećicama, kao napitak; dostupni su i u energetskim pločicama. Nema sumnje, whey je "in"!

Da bi uvijek dobili samo najvišu kvalitetu i u svakom pogledu savršen proizvod, na kutiji proizvoda potražite: GMO free certifikat (proizvodni postupci ne sadrže genetski modificirane organizme) i Doping free (ne sadrži bilo zabranjeno ili. druge farmakološka sredstva).

Dodaj komentar