Enjoy Sarajevo 2

Najave organiziranih, grupnih i dnevnih vožnji. Diskusije i planovi za buduće vožnje.

Enjoy Sarajevo 2

PostPostao/la bkadmin » pon svi 07, 2012 6:25 pm

Udruženje brdskih biciklista, povodom Programa obilježavanja Dana Grada Sarajeva, 6.aprila. 2011. god., uspješno je organiziralo sportsko-turističku manifestaciju Enjoy Sarajevo, gdje je kroz dva dana ukupno preko 300 biciklista posjetilo Park šumu Trebević i Park prirode Skakavac. Osim velikog broja građana Sarajeva, manifestaciji su se pridružili prijatelji iz Mostara, Fojnice, Banja Luke, Žepča, Breze i drugih gradova BiH, kao i gosti iz Slovenije, Hrvatske i Srbije (njih dvadeset), te biciklisti iz Španije, SAD, Kanade i sl. koji žive i rade u Sarajevu. I ove godine Udruženje brdskih biciklista planira organizirati sličnu manifestaciju, i nadamo se da ćete nam se pridružiti u zajedničkom druženju.


4.jpg
4.jpg (100.09 KiB) Pogledano 9415 put/a.Cilj manifestacije Enjoy Sarajevo II

Malo je gradova u svijetu koji se mogu pohvaliti raznolikošću kakvu posjeduje Sarajevo. Prirodne ljepote poput vodopada Skakavac, Trebevića, Bukovika iako nadomak grada, mnogim građanima i gostima grada su i dalje nepoznanica. Trebević predstavlja idealnu lokaciju kako za posljepodnevne tako i za cjelodnevne biciklističke vožnje.

[*]Obzirom da smo se u dosadašnjem radu često susretali sa velikim problemima koji su vezani za brojne nedostatke u postojećoj zakonskoj regulativi (Uredba o šumama, “Službene novine Federacije BiH”, broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u kojoj nisu na adekvatan način definisani pojmovi i propisi koji bi omogućili realizaciju brojnih projekata i izradnju novih sadržaja koji bi se koristili kako u rekreativne, turističke tako i u takmičarske svrhe, molimo Vas ovom prilikom da nas podržite u što većem broju u promociji postojećih šumskih puteva, a koje se mogu koristiti i za namjene brdskog biciklizma.

Prije same vožnje, svim prisutnima će biti podjeljena promotivni materijali sa kartama i svim potrebnim informacijama o postojećim stazama. Na taj način će svi zainteresirani imati priliku bez bojazni od zaostalih mina ili lutanja po planini, uz popratne karte i detaljna uputstva, u organizaciji Udruženja brdskih biciklista posjetiti Trebević.

5.jpg
Karta
5.jpg (458.91 KiB) Pogledano 9416 put/a.
Obzirom na različitu kondicionu spremnost biciklista, biti će organizirane dvije grupe. Kondiciono naprednija Grupa II će se uspeti na Vrh Trebevića, dok je za Grupu I planiran uspon do PD Dobre Vode.

Biciklizam i zdravlje…

Brdski biciklizam nije samo „okretanje pedala“, već idealan način za prevenciju bolesti koje pogađaju modernog čovjeka. Rekreativno bavljenje biciklizmom je jedan od najboljih načina prevencije dijabetesa, pomaže u sprječavanju nastanka psihičkih oboljenja kao što je depresija, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, podiže imunitet i jača organizam, a boravak na svježem zraku pomaže kod anemija. Za bavljenje rekreativnim biciklizmom ne postoji dobna granica.

Manifestacija Enjoy Sarajevo II je rekreativnog karatera. Svi učesnici voze na vlastitu odgovornost i dužni su da se ponašaju odgovorno. Prije polaska provjerite tehničku ispravnost bicikla i obavezno ponesite dovoljno hrane i vode. Kaciga je obavezna.

2.jpg
2.jpg (118.62 KiB) Pogledano 9415 put/a.
bkadmin
Site Admin
 
Postovi: 39
Pridružen/a: uto ožu 06, 2012 9:46 am
Lokacija: Mostar

Natrag na Najave Vožnji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron